ERZİNCAN HÜKÜMET KONAĞI
Erzincan; tarihi süreçte büyük can ve mal kaybına yol açan deprem kaynaklı doğal afetlerle karşılaşan kentlerden biridir. Özellikle 1939 depremiyle tamamen yıkılan kent, farklı bir alanda modern bir anlayışla yeniden inşa edilmiştir. Bu süreçte kent peyzajına katılan ilk idari yapılarından biri olan Hükümet Konağı yapım yılı tam olarak bilinmemekle beraber 1945 yılında hizmete açılmıştır.
1991 Yılına kadar tescillenmeyen yapı, 1983 de ihtiyacı karşılayamadığı gerekçesiyle yıkılmak istenmiş, ancak Anıtlar Kurulunun “mevcut yapının her ne kadar eski eser değil ise de Cumhuriyet dönemi yapısı olarak korunması gerektiği” yönündeki kararı doğrultusunda ek bir bina yapılarak; özgün işleviyle korunması sağlanmıştır. 2010 yılında basit onarımı içeren restorasyon uygulaması ile de yenilenmiştir.
Yapı; kentin önemli caddelerinden Ordu Caddesi üzerinde ancak caddeden geri çekilerek oluşturulmuş bir meydanda bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı (52.50*6,60 m) ve yükseltilmiş bodrum kat üzerinde iki kat şeklinde tasarlanmış ve alana kuzey-güney doğrultusunda yerleştirilmiştir. Dolayısıyla kütlenin uzun yönündeki doğu cephesi meydana ve caddeye hakimdir. Izgara planlı ve simetrik plan şemalı yapının doğu-batı aksında ana giriş, güney ve kuzey aksında yan girişler, her iki katta bina boyunca uzanan bir koridor üzerinde ise toplamda 77 ofis yer almaktadır. Katlar arasındaki sirkülasyon, merkezi merdiven ile iki yan merdivenle sağlanmaktadır. Birinci kattaki Vali Ofisi ise giriş bölümünün üzerindedir. Bu ofis ve ana giriş, duvarların öne çekilmesi , yükseltilmesi ve çatı izi, benzer şekilde iki yanda yer alan merdivenler de hem duvarların öne çekilmesi hemde farklı pencere düzeni ile cephede vurgulanmaktadır. Dolayısıyla ön cephede düşeyde hizalanmış ve ritmik tekrara dayanan modüler pencere (söveli) düzeniyle oluşturulan yatay ekti, kütleyi dik kesen üçlü düzenle de dikey etkinin oluşturulduğu görülmektedir. Yapının arka cephesi ön cephe ile aynı özellikleri taşımaktadır. Ancak merkezi merdivenin öne doğru çekilen duvarı ek bina ile birleşmektedir. Kagir sistemle inşa edilen yapının su basman kotu sarı renkli kesme taş, diğer kısımlar ise sıvalıdır.
Bu özellikleriyle Erzincan Hükümet Konağı II. Ulusal Mimarlık Döneminin etkileri ve özellik-lerini taşımakta ve bu akımın Erzincan da ki mirasını oluşturmaktadır. Ayrıca yapı 1939 sonrası, Cumhuriyet Dönemi modern kentlerinden biri olan Erzincan’ın yeniden inşasına tanıklık ederek; kent belleğinin önemli bir taşıyıcısı olması nedeniyle de korunmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır.